vineri, 27 iunie 2014

Despre lana Merinos

Pentru ca undeva la inceputul anului am scris un articol scurt despre felurile de lana care pot fi folosite la impaslit, si cateva informatii generale despre caracteristicile lanii, si am promis ca voi relua mai detaliat fiecare tip de lana in parte, revin acum cu o postare despre lana merinos, pe care o folosesc cel mai des in proiectele mele. 
Rasa Merinos, a carei lana o folosesc in marea majoritate a lucrarilor mele are ca tara de origine Turcia, si apoi a ajuns si in Spania inca din secolul XII, via triburile din nordul Africii unde fusese introdusa de catre fenicieni. In  Australia, locul de provenienta a lanii pe care o cumpar eu, rasa merinos a ajuns in anul 1788 intr-un numar foarte mic de exemplare, dupa o calatorie lunga si cu peripetii cu Flota Condamnatilor, iar pe la 1830 erau deja 2 milioane de exemplare. Astazi in Australia sunt 4 linii genetice ale rasei merinos: Peppin Merino  - linie predominanta din care se trag aproximativ 70% din oile din Australia, Merino Sud-Australian, Merino Saxon si Merino Spaniol, fiecare adaptata la zona ei de clima si relief.
Lana merinos are in general o finete de 25 microni sau mai putin (asta fiind lana fina sau extrafina), putandu-se ajunge prin selectii speciale la lana de 10-12 microni. Ca zone de provenienta, lana fina si extrafina este obtinuta mai mult in sud-estul Australiei - in New South Wales, iar cea medie si din sud est si din vestul Australiei. 
In comparatie cu lana altor rase de oi, lana merinos este foarte fina si moale, ceea ce o face usor de purtat in contact cu pielea. In afara de asta este un bun izolator, fibrele de lana merinos reactioneaza la temperatura corpului, tinand cald atunci cand este frig, si racoare atunci cand este cald (triburile de beduini din Sinai, unde temperaturile ating maxime greu de suportat, folosesc lana pentru imbracaminte din timpuri stravechi). In acelasi timp, lana merinos permite corpului sa respire, fibrele putand absorbi apa pana la 35% din greutatea lor, umezeala care apoi se evapora, astfel incat purtatorul ramane uscat si are o senzatie de confort.
Ar mai fi multe de spus despre lana merinos, rasa asta poate merita si o partea a doua dat fiind ca folosesc atat de mult lana de la ea, si poate reusesc sa mai scriu cate ceva despre lana inainte sa mai treaca alte 6 luni de la acest articol. 
Va pup cu drag! 
Roxana

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu