Va povesteam mai demult despre cultura Pazyryk si artefactele ramase de la ei, despre faimosul covor impaslit cu calaret scit aflat la Muzeul Hermitage, si despre mormintele kurgane si mumiile pe care le adaposteau. Astazi va prezint Fecioara de Gheata din Siberia, sau Printesa Ukok cum mai este numita: o mumie de 2500 de ani, descoperita in anul 1993 intr-un kurgan de pe Platoul Ukok. Ingropata dupa ritualul culturii Pazyryk, ne putem da seama din obiectele care o insoteau pe lumea cealalta ca este vorba de o persoana foarte importanta si respectata de poporul ei. A fost ingropata intr-un sicriu atent decorat cu aplicatii din piele in forma de reni, iar sicriul depus intr-o camera funerara cu pereti si acoperis din busteni. In camera funerara printre obiectele cu care a fost ingropata se aflau si doua mese mici, avand forma unor tavi cu picioare detasabile facandu-le usor de transportat (sa nu uitam ca vorbim de o populatie nomada) si se mai aflau si mai multe tipuri de vase. Un important indiciu cu privire la statutul acestei femei sunt caii (in numar de sase) care au fost sacrificati si ingropati odata cu ea, chiar langa camera funerara. Nu este clar daca a fost o printesa, sau o femeie-saman, respectata pentru puterile ei, sau poate o povestitoare - o meserie, sau mai bine zis o inzestrare foarte apreciata de acest popor. Sau cine stie, poate a fost toate la un loc?
Datorita conservarii in permafrost, desi nu atat de bine pastrata precum alte mumii, se vad si astazi tatuajele artistice pe care le avea de la umar pana la incheietura mainii, si care arata surprinzator de asemanatoare cu ce se poarta si astazi. Mai jos este unul din aceste tatuaje, cel mai bine pastrat, reprezentand un animal fantastic - o combinatie de ren cu cioc de pasare, si niste coarne foarte elaborate.
Aceeasi gheata care a permis conservarea artefactelor si a mumiei cu tatuaje cu tot, a pastrat in mod surprinzator si vestmintele cu care Fecioara din Gheata a fost ingropata, precum si o geanta de cosmetice in care se aflau o perie si un machiaj albastru pentru ochi. Purta o fusta din lana facuta din trei fasii, fiecare colorata altfel: rosu, galben-rozuliu si bordo, o centura impletita din lana cu ciucuri la capete, si o bluza lunga, din matase. La analiza bluzei despre care se credea ca e facuta din matase adusa din China, s-a descoperit ca era din matase Tussah - care este produsa de viermii de matase salbatici, nu de cei crescuti special pentru productia de matase precum se proceda in China. Se banuieste ca locul de origine al matasii este India, iar asta spune multe despre relatiile comerciale ale culturii si aria pe care acestea se desfasurau .
Revenind acum la Fecioara din gheata: era incaltata cu cizme de calarie albe, inalte pana peste genunchi, din lana impaslita, decorate cu modele tot din lana impaslita, iar pe deasupra purta o haina de tip caftan, decorata cu piele si blana, mai scurta in fata si mai lunga in spate, unde avea si o coada aplicata. Pe cap purta o peruca extrem de elaborata, o adevarata constructie pe o baza din pasla, cu par de cal, decorata cu un ac de par cu ren sculptat din lemn si acoperit cu foita de aur. Si asta nu e tot. Peruca se inalta inca 68 cm cu o constructie din lana impaslita, pusa pe un bat pentru a sta dreapta, iar pe ea erau cusute 15 mici pasari din lemn aurite si ele, posibil lebede dupa gaturile lungi. Peruca era un element distinciv atat de important incat sicriul in care a fost asezata femeia a fost construit special mult mai lung, pentru ca aceasta sa aiba loc in el.
Populatia din Altai insista sa fie readusa la locul de odihna vesnica deoarece considera ca mutarea ei a cauzat o serie de dezastre naturale in zona, asa ca Fecioara din Gheata se va intoarce la locul de origine, dupa ce a petrecut douazeci de ani in institute de cercetare si in muzeul din Gorno-Altaysk. Din cate am inteles, se pregateste un mausoleu special in care sa fie asezata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu