luni, 13 ianuarie 2014

Despre lana


Daca tot lucrez atat de mult cu lana, am inceput sa caut despre rasele de oi care ne furnizeaza noua materia de lucru. Desi eu lucrez numai cu lana merinos fina si extrafina (voi explica ce inseamna asta), si ocazional cu lana Teeswater sau Wensleydale, am ramas surprinsa sa aflu cate rase de oi furnizeaza lana care poate fi folosita si la impaslit. Multe rase care dau lana de diferite tipuri si cu caracteristici diverse, de la gradul de finete al fibrei pana la culoarea, lungimea si luciul acesteia. 
Gradul de finete al lanii se masoara in microni (μm), mai precis in cati microni are diametrul fibrei de lana. In functie de rasa de oi de la care provine lana, in general aceasta poate varia intre 16 si +45 de microni. Exista lana de 14 microni (ultra extra super sau cine mai stie ce prefix o fi folosit pentru ea) si in 2010 recordul pentru cea mai fina lana, de numai 10 microni, a fost stabilit in New South Wales, Australia, de catre crescatorii Ed si Jill Hundy. 
Cat de un micron? 0.000001 metri, sau 0.001 milimetri.
Cu cat lana este mai fina (deci are mai putini microni) cu atat este mai moale. Pentru obiecte de imbracaminte sau accesorii se foloseste lana de pana la 25 de microni (lana extrafina si fina spre medie), iar pentru alte proiecte de impaslire cum ar fi covoare, iurte, paturi se foloseste lana de la 25 de microni in sus. Interesant este ca lana cu fibra mai groasa, dar si cea cu fibra mai lunga nu face scame cum mai face lana foarte fina sau cu fibra mai scurta.
O alta caracteristica importanta a lanii este lungimea ei, aceasta se masoara la "suvita". Lungimea poate varia intre 40 mm si 380 mm, in functie de rasa de la care provine. Numarul de carlionti per centimetru difera si el de la o rasa la alta.
O sa vorbim despre aceste rase pe rand.

3 comentarii: